Mikro Filiz Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Ahmet Aksoy

Mikro filiz nedir

Mikro filiz yetiştirme ve tüketme son yılların popüler konularından biri. Doğu ülkelerinde uzun yıllardır tüketilen bu besin kaynakları, Avrupa’da da her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Sağladığı faydalar nedeniyle, ülkemizde de son yıllarda çokça araştırma konusu olan mikro filizler, süper besin kategorisinde sınıflandırılıyor.

Bu yazımızda mikro filiz nedir, mikrofiliz nasıl yetiştirilir ve mikro filiz faydaları neler gibi sorulara ayrıntılarıyla birlikte yanıt vereceğiz. Bu sayede hem bu süper besine dair bilgi sahibi olabilir, hem de kolayca yetiştirebilirsiniz. Hazırsanız, ilk olarak mikro filiz nedir sorusunun yanıtıyla başlayalım.

Filizlerin görünümü
Filizlerin görünümü

Mikro Filiz Nedir?

Tohumların filizlenmesi ve yeşermesiyle birlikte, en küçük hallerine mikro filiz adı verilmektedir. Mikro filiz; özellikle doğuda çokça tüketilen, bitkilerin tohumdan çıktığı ilk versiyonları olarak açıklanabilir. Mikro bir filizde, büyümüş haline oranla 9 kat daha fazla vitamin ve mineral bulunabilir.

Soya, turp, nohut, mercimek, fasulye, mor lahana gibi tohumlar bu süper besini yetiştirmek için en çok kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır.

İlk kez Çin’de yetiştirildiği tahmin edilen bu süper besinin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar nedeniyle günümüz dünyasında çok popüler bir hale gelmeye başlamıştır. Hatta artık marketlerde paketli halde dahi satılmaya başlandı. Buna karşın evde mikro filiz yetiştirme oldukça basittir. Aşağıda nasıl yetiştirebileceğinizi de anlatacağız. Öncelikle mikro filiz faydaları nelerdir konusuna açıklık getirelim.

Yonca filizi
Tabakta filizlendirme

Mikro Filiz Faydaları Nelerdir?

Bu süper besini düzenli olarak yetiştirir ve tüketirseniz, bir süre sonra ciddi anlamda fayda göreceğinizi söyleyebiliriz.

Mikrofilizlerin faydası noktasında, farklı farklı özellikler sayılabilir. Burada önemli konulardan biri hangi mikro filiz tohumu kullandınız ve ne sıklıkla tüketiyorsunuz. Bu nedenle her bir filiz için farklı faydalar sayılabilir. Ortak bazı faydalardan bahsetmek gerekirse, yüksek vitamin ve protein içeriği nedeniyle bağışıklık sisteminizin güçlenmesi söylenebilir. Bunun yanı sıra enerji kaynağı olmasıyla gün boynunca dinç hissetmenizi sağlar. Metabolizma hızını da yükselttiği için kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Bu süper besini tüketmeye başladıysanız, bir başka faydası ise idrar yollarını temizlemesi ve vücudunuzdaki enfeksiyonu atmasıdır. Ayrıca antioksidan etkisiyle hücrelerin yenilemesini sağlar. Bu da serbest radikallere karşı savaşmasını beraberinde getirir. Ayrıca gebelik döneminde bunlar folik asit kaynağı olarak kullanılabilir.

Mikro filiz çeşitleri
Mikro filiz çeşitleri

Mikro Filiz Çeşitleri Nelerdir?

Öncelikle hemen hemen her bitkiden mikrofiliz yetiştirmenin mümkün olduğunu söyleyelim. Fakat bazı bitkilerden çok daha kolay üretim yapılabilirken, bazıları oldukça zordur. Ayrıca damak zevki de bu konuda etkili faktörlerden biri olacaktır.

Yaygın olarak kullanılan mikro filiz tohumları şu şekildedir;

  • Maş fasulyesi filizi
  • Kırmızı pancar filizi
  • Mercimek filizi
  • Ay çekirdeği
  • Yonca
  • Bezelye filizi
  • Soğan filizi
  • Roka filizi
  • Tere filizi
  • Brokoli filizi
  • Kişniş filizi
Mikro filiz nedir
Mikro filiz nedir

Mikro Filiz Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Bu süper besinleri yetiştirmek bazı tohumlarda oldukça kolayken bazılarında ise zor olabilir. Öncelikle organik ürünler bulmanız, bunu çok kolaylaştıracaktır. Ayrıca ilk kez yetiştirecekseniz maş fasulyesi, beluga mercimeği gibi kolay ürünleri tercih etmeniz iyi olacaktır.

Uygun bir ortamda bu minik filizler 10-12 günde büyür. Peki, mikro filiz nasıl yapılır? Adım adım anlatalım.

  1. Adım: Bir kaşık kadar maş fasulyesini önceki geceden suya bırakın. Suya 10/1 oranında hidrojen peroksit katın. Hidrojen peroksiti eczanelerden kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu sayede bakterilerin üremesi engellenir. Hidrojen peroksit almak zor gelirse sirke de kullanılabilir. Fakat hidrojen peroksit genel olarak tohumların çimlenme performansını artırmaktadır.
  2. Adım: 12 saat geçmesinin ardından suyu süzerek tohumları yeniden oksijenli suyla ıslatın ve iyice süzdükten sonra karanlık bir yere alarak kavanozu bekletme aşamasına geçin. Kavanoz kapağının az miktar açık olmasını ve hava almasını sağlayın. Bunun için bir tülbent de kullanılabilir.
  3. Adım: Gün içerisinde birkaç kez tohumları nemlendirmelisiniz. Unutmayın tohumlar ne çok fazla ıslak olmalı ne de kuru olmalı. Ayrıca kavanozun bulunduğu yerin 20-24 derece arasında olması ideal sıcaklıktır.
  4. Adım: İlk günün ardından filizlenmeleri görmeye başlayabilirsiniz. Tohum çeşidine bağlı olarak 3-5 günlük bir sürenin ardından filizler 6 ila 10 santime ulaşır. Bu sırada artık filizleriniz tüketime uygun hale gelir. Bu haldeki filizleri buzdolabında 2-3 gün boyunca saklayabilirsiniz.

Yemeden önce filizlerinizi mutlaka yıkamayı unutmayın. Eğer filizlerinizi güneşli bir ortamda bırakırsanız, 10-15 günün ardından mikro yeşil de elde edebilirsiniz. Mikro yeşilleri sapın dibinden keserek tüketebilirsiniz. Yaz aylarında filizlerinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Işık alan bir yer yeterli olacaktır. Ayrıca yapay ışık kaynaklarını da tercih edebilirsiniz.

Mikro filizlerinizi doğrudan tek başına yiyebilirsiniz. Çiğ yemeniz, besinlerden faydalanmanız için en iyisidir. Tatsız bulursanız, salatanın içine de karıştırabilir ya da bir sosla tüketebilirsiniz.

Mikrofiliz üretimi konusunda Animal Save Movement tarafından hazırlanan kaynak ve videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Mikro Filiz Sağlıklı Mı?

Mikro filizler, bitkilerin normal hallerine göre 8-9 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Bu nedenle çok sağlıklı olması bir yana süper besin olarak adlandırılır.

Hangi Bitkilerin Filizleri Yenir?

Hemen hemen her bitkinin filizi yenebilir. Bununla birlikte en çok tercih edilenler; beluga mercimeği, maş fasulyesi, yonca, brokoli, bezelye, nohut, turp ve buğdaydır.

Mikro Filiz Nasıl Saklanır?

Mikrofilizlerin kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte 2-3 gün kadar buzdolabında saklamaya uygundur.

Mikro Filizi Ne İşe Yarar?

Mikrofilizler, besin değeri çok yüksek bitkilerdir. Bu nedenle genel bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi birçok hastalıktan korur.

Yorum yapın