B12 vitamini nedir, eksikliği neden ortaya çıkar, hangi besinlerde vardır, fazlası zarar verir mi? Bu ve bunun gibi sorular özellikle veganlar tarafından sıkça araştırılıyor. Bunun temel nedenlerinden biri diğer tüm vitaminler bir şekilde bitkisel kaynaklı elde edilebiliyorken, b12’nin neredeyse hiçbir bitkisel gıdadan doğrudan elde edilememesidir.
B12 eksikliği dendiği zaman toplumda vejetaryenlere ve veganlara atfedilen bir algı olsa da, günümüzde hayvansal gıdalarla beslenenlerde de bu eksiklik sıklıkla ortaya çıkmaya başlamıştır. Nitekim eczanelerde çok farklı markalardan onlarca B12 desteği olmasını yalnızca vegan ya da vejetaryenlerle açıklamak mümkün değildir. Bunun da nedenlerine rehberimizde ayrıntılarıyla değineceğiz.
Bu rehberde B12 vitamini nedir sorusuyla başlayarak, aklınızdaki tüm sorulara detaylı şekilde yanıt olmaya çalışacağız. Uzunca bir rehber olacağını şimdiden söyleyelim. Hazırsanız ilk sorumuzla başlayabiliriz.
B12 Vitamini Nedir?
İçeriğindeki kobalt minerali olmasıyla kobalamin olarak da anılan B12, suda çözülebilen bir B vitamini türüdür. Vücutta hemen hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir.
Yapısal olarak en karmaşık vitamin olan B12, beyin fonksiyonları, sinir sisteminin sağlığı ve alyuvarların üretimi için önemlidir. Ayrıca en büyük vitamin türüdür.
B12’nin insan sağlığı açısından önemi tartışma götürmez bir konudur. Bununla birlikte en büyük sorunlardan biri ise bu vitaminin vücut tarafından üretilememesidir. B12’nin dışarıdan alınması gerekir.
B12 balık, et ve süt ürünlerinde bulunduğu için bu özellikle veganlar açısından büyük bir probleme yol açmaktadır. Gıdalarla alınan vitamin midede serbest bir forma dönüşür. Dönüşüm işlemi ise enzim ve hidroklorik asit sayesinde yaşanır. Vücutta B12 eksikliği, kalp hastalığı risklerine, folik asit eksikliği anemisine, uyuşma ve denge sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle B12’nin bir şekilde karşılanması gerekir.
B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
B12 vitamini, DNA yapımında yardımcı olan, kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutan, cilt, tırnak, saç sağlığını destekleyen ve megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olan bir vitamindir.
Özellikle megaloblastik anemi yorgun hissetmenize neden olan bir problem olduğu için, B12 vitamini eksikliği tip sorunların yaşanmasına neden olur. Ayrıca folik asitle birlikte mylein sentezinde önemli bir rol de oynar. Bu da bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar.
Vücudunuzda yeterince B12 yoksa, anemi ve bunun da sonucu olarak yorgunluk, halsizlik ve ciltte solgunlaşma ortaya çıkar. İlerleyen zamanlarda nefes darlığı ve unutkanlık gibi problemler de yaşanabilir. İleri vakalarda ise konuşma güçlüğü daha yaşanabilir. Kimi durumlarda uyuşma, kilo kaybı, ishal ve kabızlık da yaşanabilir.
Unutulmaması gereken konulardan biri ise eksikliği kadar B12 değerlerinin fazlalığı da vücuda zarar verebilir.
B12 Vitamini Kaç Olmalı?
Günlük olarak vücudunuzun B12 ihtiyacı 2-3 mcg’dir. Testlerde ise 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması normal sınırlar olarak kabul edilmektedir.
Günlük B12 ihtiyacının hamilelerde ve emziren annelerde daha fazla olduğunu vurgulamak gerekir. Bu nedenle hamile ve emziren kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Her ne kadar 200 pg/mL altındaki değerler “düşük” olarak kabul edilse de 200’ler seviyelerine gerilememesi de önemlidir. Genel kabul 400-600 pg/mL arasındaki değerlerin ideal olduğudur. 800 pg/mL üstü değerler de “fazla” kabul edilir. Bu fazlalık vücutta gene bazı sorunlar yaratır.
B12 değerlerinizi, aile hekiminde yapacağınız basit bir kan testiyle öğrenebilirsiniz. Bunun için sabah erken saatlerde, aç olarak gitmeyi unutmamalısınız.
Fazla B12 Vitamini Zararları Nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi B12’nin eksik olması birçok soruna yol açabileceği gibi fazla olması da problemdir. Vücudunuzda fazla depolanmış olan B12; depresyon ve panik atak gibi psikolojik rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra uykusuzluk ve stres seviyesinin artması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Hayvansal tüketimle B12’nin vücudunuzda fazla çıkması nadir görülen bir durumdur. B12 takviyelerinin fazla kullanılması ise bu tip sorunlara daha sık neden olur. Bu nedenle takviye kullanımında doktor tavsiyesine uymak gerekir.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
B12 vitamini olan besinler maalesef ki neredeyse tamamen hayvansaldır. Bu nedenle özellikle veganlar açısından büyük bir problemdir. Fakat burada şunu ifade etmek gerekir; vegan yaşam tarzı sağlıktan daha çok etik bir konudur. Eczaneden alınarak basitçe takviye edebileceğiniz bir vitamin için hayvanların acı çekmesi ve ölmesi asla onaylanamaz.
Her ne kadar yalnızca hayvansal ürünlerde bulunduğu düşünülse de B12 için harika bir bitkisel kaynak da önerebilir. B12 vitamini içeren gıdalar denildiği zaman akla ilk gelen sauerkraut daha açık olmak gerekirse Alman lahana turşusudur. Lahana kürü olarak da bilinen bu turşunun yapımı oldukça basittir ve içeriğinde B12 vardır. Düzenli olarak tüketildiği zaman B12 sorununu tamamen ortadan kaldırma potansiyeli taşır.
Yukarıda da söylediğimiz gibi B12’yi, eczanelerden alabileceğiniz basit bir takviyeyle dahi karşılayabilirsiniz. Düşük B12, endişe etmenizi gerektiren bir durum değildir.
Hangi B12 Vitamin Takviyesi Kullanılmalı?
B12 takviyesi kullanmak için çok fazla seçenek vardır. Bunlardan biri bildiğimiz klasik kapsül şeklinde iken bir diğeri ise dil altı spreyidir. Özellikle B12 değerinin çok düşük olduğu durumlarda ise B12 vitamini iğnesi kullanılabilir. Unutmayın hangisini tercih ederseniz edin, mutlaka doktor tavsiyesine uymak gerekir.
B12 takviyesinde konusunda önemli konulardan biri de içeriğinin vegan olup olmadığıdır. Günümüzde artık çeşitli vegan b12 vitaminlerine ulaşmak oldukça kolay hale gelmiştir. Kişisel olarak ben dil altı spreyini kullanıyorum. Bana doktorun tavsiyesi bir ay boyunca her gün, sonrasında ise iki günde bir kez kullanmam yönündeydi. Değerinize ve kullanacağınız takviyeye bağlı olarak doktorunuz size farklı tavsiyelerde bulunabilir. Dolayısıyla “B12 vitamini ne kadar süre kullanılmalı?” sorusunun net ve tek bir yanıtı yoktur. Bu kişiden kişiye değişir. Gerekli durumlarda ömrünüzün tamamında kullanabilirsiniz.
Sonuç Olarak
B12 eksikliğinin vegan ve vejetaryenlerde ortaya çıktığı genel olarak hatalı bir kanıya dayanmaktadır. Bu vitaminin eksikliği herkeste görülebileceği gibi naveganlarda da günümüzde yaygın problemlerden biridir. Bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenleri burada irdelemeyeceğiz fakat eczanelerdeki çok sayıda farklı markadan takviyenin veganlar için üretilmiş olması olanaksızdır. Tüm bunlara karşın B12, veganlar için oldukça önemli konulardan biridir. Diğer tüm vitaminleri, proteini, kalsiyumu vb her şeyi bitkisel besinlerden kolayca elde etmek mümkünken, B12’yi meyvelerden, sebzelerden ya da tohumlardan elde etmek pek mümkün değildir.
Tüm yukarıda anlattıklarımızın yanı sıra “B12 vitamini hakkında sık sorulan sorular” yazımızda konu hakkındaki 40’dan fazla soruya ve yanıta da ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda B12 vitamini nedir, eksikliğinde ne yapmak gerekir, hangi besinlerde bulunur, hangi takviyeyi kullanmak gerekir gibi sorulara ayrıntılı yanıtlar verdik. Doktorunuzun tavsiye ettiği ölçüde takviye kullanmanız durumunda B12 konusunda hiçbir sorun yaşamazsınız. Bu sayede hem vicdani açıdan rahat bir psikolojiye hem de sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
B12 vitamini genel olarak hayvansal gıdaların içeriğinde bulunur. Bununla birlikte Alman lahana turşusu da (sauerkraut) bitkisel B12 kaynağıdır.
B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
B12 vitaminin eksikliği unutkanlık, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ishal, kabızlık, el ve ayaklarda uyuşma gibi sorunlara yol açar. Yıllar boyu süren eksiklik yaşlılıkta demansa dahi neden olabilir.
B12 Vitamini En İyi Nasıl Alınır?
B12 vitamini takviyeleriyle günlük ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Dil altı spreyleri ve B12 iğnesi bunun için en iyi yöntemlerden biridir.
B12 Eksikliği Olanlar Ne Yememeli?
B12 emilimini azaltan herhangi bir gıda net olarak ortaya koyulamamıştır. Bu genellikle cerrahi işlemler ya da bağırsak sorunlarıyla ilgilidir. Dolayısıyla her şeyi yiyebilirsiniz.
B12 En Hızlı Ne Yükseltir?
B12 vitaminini yükseltmenin en hızlı yolu, B12 iğnesidir. Bu iğne etkisini 15 gün gibi kısa bir sürede gösterir.
B12 Vitamini Eksikliği Kilo Aldırır Mı?
B12 vitamini eksikliği kilo aldırmaz. Ancak eksikliğe bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik ve yorgunluk nedeniyle hareketsizlik nedeniyle kilo alabilirsiniz.
B12 İlacı Uyku Yapar Mı?
B12 vitamin destekleri uyku yapmaz. Aksine B12 eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan uykusuzluk probleminin giderilmesine yardımcı olur.
B12 Vitamin Eksikliği Üşüme Yapar Mı?
B12 vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri de üşümedir. Sebepsiz üşümelerinizin nedeni bu olabilir.
B12 Vitamini Nedir Ne İşe Yarar?
B12 vitamini suda çözülebilen, en karmaşık ve büyük vitamin yapısıdır. Beyin fonksiyonlarının güçlenmesini, sinir sistemi sağlığını korumasını ve alyuvarların üretilmesini sağlar.
B12 Vitamini Fazla Alındığında Ne Olur?
Vücutta fazla depolanan B12, stres seviyesinin artmasına, depresyona, panik atağa ve uykusuzluğa neden olur.
B12 Vitamini 1000 Çıkarsa Ne Olur?
B12 vitamininizin 1000 çıkması, vücudunuzda fazladan depolandığı anlamına gelir. Bunun nedeni araştırılarak, B12 alımınızı durdurmanız ve normal değerlerin altına düşürmeniz gerekir. Yüksek B12 depresyon, uykusuzluk ve stres gibi sorunları tetikler.
Günlük En Fazla Ne Kadar B12 Alınmalı?
Günlük alınması gereken B12 ihtiyacı 2-3 mcg’dir. Eğer takviye kullanıyorsanız, doktorun tavsiyesinden daha fazlasını almamalısınız.
B12 Yüksekliği Hangi Kanser Türlerinde Vardır?
B12 yüksekliğinin karaciğer ve pankreas kanseri riskini artırdığına dair çalışmalar bulunsa da bunlar henüz oldukça yetersizdir.
B12 Vitamini Bir İnsanda Ne Kadar Olmalı?
B12 vitaminin vücudunuzda 200 pg/mL ile 800 pg/mL değerleri arasında olması gerekir.
B12’yi Ne Yükseltir?
B12’yi Alman lahana turşusu gibi doğal yollardan yükseltebileceğiniz gibi takviyelerle de yeterli seviyelere çıkarabilirsiniz.
B12 Vitamini Yan Etkileri Nelerdir?
B12 vitaminin nadir ve basit yan etkileri vardır. Fazla kullanmadığınız sürece yan etki görmek olası değildir. Bununla birlikte hazımsızlık, baş ağrısı, mide bulantısı, kaşıntı, cilt sorunları görülebilir.
D Vitamini ve B12 Vitamini Aynı Anda Kullanılır Mı?
D vitamini ve B12 vitaminin bir arada kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Aksine özellikle yaşlılarda kemik sağlığı ve nörolojik fonksiyon açısından destekleyici olabilir.
B12 Vitamini Yüksek Olursa Ne Olur?
Yüksek B12 vitamini depresyon, panik atak, stres ve uykusuzluk gibi sorunların tetiklenmesine neden olur.
Hangi Turşuda B12 Var?
Sauerkraut (Alman lahana turşusu) ya da bir diğer adıyla lahana kürüyle B12 vitamini alabilirsiniz.
Lahanada B12 Vitamini Var Mı?
Lahanada B12 vitamini yoktur. Ancak lahana turşusundan B12 vitamini alabilirsiniz.
B12 Artırmak İçin Ne Yemeli?
B12’nini artırmak için vegan bir seçenek olarak Alman lahana turşusu yiyebilirsiniz.
B12 Hapı Saat Kaçta İçilir?
B12 vitamin desteklerini günün her saatinde kullanabilirsiniz. Sabah uyandığınızda aç karnına tüketmek ise en iyisidir.
B12 Vitamini Her Gün Alınmalı Mı?
B12 vitamin takviyesi her gün ya da 2 güne bir alınabilir. Bunun için doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.
B12 Vitamini Hapı Ne Kadar Sürede Etki Eder?
B12 takviyesi ilk alındığından itibaren etki etmeye başlasa da sizin bunu hissetmeniz 3 ay gibi süreleri bulabilir. B12 iğnesi ise 15 gün gibi kısa sürelerde etki eder.
B12 Yatarken İçilir Mi?
B12 takviyesi yatarken de alınabilir ancak sabah aç karnına içmeniz ve yarım saat boyunca hiçbir şey yemememiz en iyisi olacaktır.
B12 Vitamini İştah Açar Mı?
B12 takviyesi almanız iştahınızın açılmasına ya da kapanmasına tek başına neden olmaz.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri yorgunluk, halsizlik ve hafıza sorunlarıdır. Bununla birlikte el ve ayakta karıncalanma, iştahsızlık, ishal ve kabızlık daha nadir görülen belirtilerdir.
B12 Vitamini Kilo Aldırır Mı?
B12 vitamini tek başına kilo aldırmaz. Aksine B12 eksikliğine bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik durumundan çıkarak daha fazla hareket edeceğiniz için dolaylı da olsa kilo verebilirsiniz.
B12 Vitamini Sürekli Kullanılır Mı?
B12 vitamin takviyesi sürekli olarak kullanılabilir. Ne kadar kullanılacağı yapılan testlere ve sonuçlara bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenmelidir.
B12 Ömür Boyu Kullanılır Mı?
B12 takviyesinin ömür boyu kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. İhtiyaç halinde kullanılabilir ancak doktor tavsiyesine uymak gerekir.
B12 Vitamini Ne Zaman Alınmalı?
B12 vitamini her zaman alınabilir ancak özellikle sabah aç karnına almanız en faydalısı olacaktır.
B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
B12 vitamin eksikliğini gidermek için takviye kullanabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği miktarda kullanmanız durumunda değerlerinizi kısa sürede kabul edilen sınırlar içerisine çıkarabilirsiniz.
B12 Vitamini Neden Düşer?
Vegan ya da vejetaryen olmanız durumunda B12 vitamin değerleriniz düşebileceği gibi, hayvansal gıda yeseniz dahi yanlış beslenme yüzünden B12 vitamininiz düşebilir.
B12 Vitamini Nasıl Kullanılır?
B12 vitamin desteği farklı şekillerde kullanılabilir. Kapsül, dil altı spreyi ya da iğne arasından doktor tavsiyesine bağlı olarak tercih edilebilir.
B12 Vitamini Eksikliği Ağız Yarası Yapar Mı?
B12 vitamini eksikliğinde nadir de olsa ağız yaraları görülebilir.
B12 Vitamini Eksikliği Sinir Yapar Mı?
B12 vitamin eksikliği sizi birçok yönden etkiler. Bu da daha sinirli ve stresli bir hale gelmenize neden olabilir.
B12 Vitamini Eksikliği İçin Ne Yemeli?
B12 vitamini genel olarak hayvansal ürünlerde bulunur. Vegansanız Alman lahana turşusu yemeniz B12 seviyenizi yukarı çıkaracaktır.
B12 Vitaminin En İyisi Hangisi?
Kapsül, dil altı spreyi ve iğne formatında alabileceğiniz B12 vitamini açısından en iyisi kişiye özel bir durumdur. Doktorunuzun tavsiyesi bu anlamda en iyisidir fakat dil altı spreyi genel olarak oldukça başarılıdır.
B12 Takviyesi Alınmalı Mı?
B12 seviyenizin limitlerin altına düşmüşse, mutlaka takviye kullanmalısınız.
Veganlar B12’yi Nereden Alır?
Veganlar B12 vitamini ihtiyacını genel olarak takviyelerle karşılar.
Günlük B12 Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılamak için takviyelere başvurabilirsiniz. Alman lahana turşusu da bu anlamda iyi bir yiyecektir.
Günlük B12 İhtiyacı Ne Kadar?
Günlük B12 ihtiyacınız 2-3 mcg’dir. Hamile ve emzirenler için bu ihtiyaç daha fazladır.
B12 Eksikliği Vücutta Titreme Yapar Mı?
B12 eksikliği el ve ayaklarda karıncalanma, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olabilir.