Gazozlu kek tarifi; tatlı krizlerinizi gideren, pofuduk dokusu ve nemli iç yapısı ve kendine özgü malzemeleri ile sizleri gerçekten de şaşırtacak bir tarif. Peki vegan gazozlu kek tarifini bu kadar şaşırtıcı yapan nedir? Ağzınızda eriyen dokusu ve muhteşem lezzetinin yanı sıra, bu tarifin güzelliği aslında biraz da basitliği ve pratikliğinde yatıyor.
Gazozlu vegan kek yapmak için karmaşık malzemelere ya da mutfakta saatler geçirmenize gerek yok. Minimum çaba, zaman ve mutfağınızda bulunan birkaç malzemeyle nefis bir tatlı elde edebileceğinizin en güzel ispatlarından biri denilebilir.
Bildiğiniz gazozun bir kek içerisinde yarattığı asidik, mayhoş ve bir miktar tatlılık içeren aromasına aldığınız ilk lokmadan itibaren inanamayacaksınız. Bu nefis tarif ile hem kendinize hem de sevdiklerinize özgün, sağlıklı ve damak tadına göre kişiselleştirilebilen bir tarif sunmanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayırca diğer vegan tatlı tariflerimizi de inceleyebilir, farklı birçok tarifi bir arada bulabilirsiniz.
Gazozlu Vegan Kek Tarifi
Malzemeler
- 2 ½ sb un
- 9 yk nohut suyu (aquafaba, haşlanan nohutun suyu)
- 1 sb şeker ya da Hindistan cevizi şekeri
- ½ sb bitkisel sıvı yağ
- 1 sb vegan gazoz
- 1 çk vanilya özütü ya da 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çk tarçın (opsiyonel)
Talimatlar
- Haşlanan nohuttan kalan suyu bir mikser yardımıyla beyaz, kremamsı bir doku alana kadar yüksek hızda çırpın.
- Köpük köpük olan nohut suyunun içerisine dilediğiniz şeker çeşidini ilave edip çırpmaya devam edin.
- Karışıma gazoz ve sıvı yağı da ilave ederek çırpma işlemini sürdürün.
- Ayrı bir kap içerisine un, kabartma tozu, vanilin ve tarçını eleyin. Vanilya özütü kullanmayı tercih ederseniz gazoz ve sıvı yağ ile birlikte diğer karışıma ekleyebilirsiniz.
- Kuru karışımı yavaş yavaş gazoz, sıvı yağ, nohut suyu ve şeker karışımına ilave edip yavaşça karıştırın. Bu aşamada hızlı bir çırpma ayarı tercih etmemeye, yavaşça karıştırmaya özen gösterin.
- Yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz kek kalıbına karışımınızı dökün.
- Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 35-40 dakika kadar, kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
Nohut Suyu Nedir ve Tariflerde Nasıl Kullanılır?
Nohut suyu, baklagil ve özellikle de nohudun haşlanma esnasında arta kalan sudur. Bu ürünü büyüleyici kılan asıl şey, fırın tarifleri içerisinde genellikle yumurta beyazı işlevini görmesidir. Nohut suyunu yüksek hızlı bir mikser yardımıyla çırptığınızda tıpkı yumurta beyazı gibi kremamsı, beyaz ve köpük köpük bir doku kazanır.
Aquafaba, yani nohut suyunun en dikkat çekici özelliklerinden biri de tariflerde pek çok amaç için kullanılabilmesidir. Nişasta ve proteinlerden oluşan içeriği sayesinde aquafaba, tıpkı yumurta akı gibi çırpılarak sert bir doku haline getirilebiliyor ve bu sayede beze, kek, pavlovalardan mus ve makaronlara kadar çeşitli tariflerde geleneksel yumurta akı yerine tercih edilebiliyor. Nohut suyunu kullanabileceğiniz alan gerçekten sizin mutfaktaki yaratıcılığınıza kalmış ve kullanım alanı konusunda da binlerce farklı seçeneğiniz var.
Onu dilerseniz fırın tarifleri içerisinde yumurta bağlayıcılığı görevi görmesi için, dilerseniz tuzlu tariflerinize bir sos hazırlarken vegan mayonez yapımında, dilerseniz de çeşitli beze ve merenglerin hamurunu yaratmada kullanabilirsiniz. Tariflere mucizevi bir bağlayıcılık katan bu ürün, yüksek besin değerleri ve tamamen sağlıklı olmasıyla da gönlünüzü fethedebilir.
Sonuç olarak nohut suyu, doğru kullanım tekniği öğrenildiği takdirde geleneksel yumurta akına doğa dostu bir alternatif sunarak bitki bazlı pişirme dünyasında ezber bozan bir ürün olarak nitelendirilebilir. Nohudun sihrini bu yolla ortaya çıkarıp yemeklerinizi yeni lezzet ve doku zirvelerine taşımanın tecrübesine varın!