Veganlık araştıran birçok insan “vegan şarap” dendiği zaman şarabın neden vegan olmadığını merak ediyor. Şarap gibi ürünlerin genel olarak vegan olduğu varsayılır. Sonuçta şarapta nasıl bir hayvansal ürün olabilir ki? Fakat maalesef birçok ürün hiç tahmin etmeseniz de vegan olmayabilir.
Vegan olduktan sonra ya da vegan beslenmeye dikkat ederken, hoş bir akşamda güzel bir şarap içmek isteyebilirsiniz. Peki, şarap vegan mı? Bu sorunun yanıtı bir hayli uzun ve karışıktır. Fakat sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; bazı şarap markaları veganken, bazıları ise vegan değildir. Bu nedenle şarap satın alırken, dikkat etmeniz gereken bazı konular bulunuyor. Hem şaraplarda hem de farklı bazı içeceklerde damıtma işlemi sırasında bazı hayvansal ürünlere yer verilebiliyor. Hatta öyle ki bazı şaraplar vejetaryen dahi değildir.
Şarap Vegan Mı?
Şarap temelde vegan olması beklenen ürünlerden biridir. Sonuçta mayalanmış üzüm suyudur. Ancak şarabın üretim aşamalarında yumurta akı, jelatin gibi ürünler kullanılabilmektedir. Şarap üretimi sırasında maya çökeltilerini süzmek için “inceltme” işleminde hayvansal ajanlara yer verilebilmektedir. Bu çökeltilerden kabukların, sapların, tohumların ve maya hücrelerinin kalıntılarının temizlenmesi gerekir. Temizlenmediği takdirde şarabın tadı kötü yönde etkilenmektedir. Bu nedenle inceltme işlemi uygulanır.
Geleneksel şarap üretim işlemlerinde inceltme jelatin, kazein adı verilen süt proteinleri, yumurta akı ve bazı balıkların kurutuluşmuş yüzgeç parçalarıyla, keselerinden elde edilen kolajenin kullanılmasıyla yapılır. Bu kolajene isinglass adı verilir. Benzer inceltme işlemleri biranın berraklaştırılması sırasında da karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde şarap inceltme işleminde geleneksel yöntemlerdense farklı bazı ürünler kullanılabilmektedir. Kaolin kili, bezelye proteini, bentonit kili, İrlanda yosunu gibi ürünler şarap inceltme işleminde tercih edilebilir. Bu yöntemler sayesinde üretilen şaraplar da vegan olmaktadır.
Şarap üretiminde, hayvan endüstrisindeki yan ürünlerin kullanılması, imalat maliyetinin daha düşük olmasını sağlamaktadır. Bu da şarap üreticilerinin bu yöntemi daha fazla tercih etmesini ortaya çıkarmıştır. Buna karşın vegan hareketin giderek güçlenmesi ve ciddi bir pazar haline dönüşmesi nedeniyle birçok marka bu hayvansal ürünlerin kullanımından vazgeçmiştir. Aynı zamanda bu inceltme işlemi, bir zorunluluk değildir. Süzülmemiş şarap üretimi de yapılabilir.

Şarap Üreminde Kullanılan Hayvansal Ürünler
Yukarıda da bahsettiğim gibi şarap fermantasyonundan sonra ortaya bazı çözeltiler çıkar. Bunlara askıda madde de denmektedir. Bu parçacıkların şaraptan çıkarılması işleminde ise hayvansal ürünlere başvurulabilir.
Şarap üretiminde albümin, kazein, jelatin ve yüzme kesesi kullanılabilmektedir. Birçok yerde bu işlem için kullanılan hayvansal ürünlere ajan da denmektedir. Bu işlem şarabı berraklaştırmasının yanı sıra sirke renginin giderilmesinde de yardımcı olur. Bu işlem yüzyıllardır şarap yapımında kullanılmaktadır. Bu tip hayvansal yan ürünlerin kullanılması şarabı vegan olmaktan çıkarır.
Balık kesesi kullanımı esasen daha eski bir yöntemdir. Bunun yerine günümüzde kazein gibi maddeler çok daha yaygın biçimde kullanılır. Bununla birlikte jelatin kullanımı yüzünden şarap vejetaryen olarak dahi kabul edilmemektedir.
Vegan Şaraplarda İnceltme İşlemi
Geleneksel yöntemlerle imal edilen şaraplar vegan değildir. Peki, şarap yapmanın başka yolu yok mu? Vegan şarap nasıl ortaya çıkıyor? Aslında bunun cevabı oldukça basittir. Şarap yapımında hayvansal ajanlar yerine organik olmayan jelatin, bentonit ve aktif karbon gibi alternatifler kullanılabilir. Bu durumda şarap da vegan tüketime uygun hale gelmektedir.
Günümüzde birçok üretici vegan bir ürün amaçlamasa da bentonit kullanılarak şarap üretmektedir. Bentonit, çeşitli mineralleri barındıran killi bir taştır. Bu sayede ortaya çıkan ürün vegan olmaktadır. Bu yöntemde fermantasyon sonrasında ortaya çıkan maddeler patates, bezelye ve fasulye gibi bitkisel ürünlerle de bağlanarak, toplanabilir. Bu bitkisel çözümler de hayvansal olanlar kadar etkilidir. Temel farklı ise bitkisel malzemelerle berraklaştırma sürecinin biraz daha uzun sürmesidir.

Vegan Şarap Nasıl Anlaşılır?
Bir şarabın vegan olup olmadığını anlamanız için çeşitli yöntemler ve listeler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri Barnivore kullanmaktır. Bu web sitesi 50 binden fazla alkollü içeceği listeleyerek, hangisinin vegan olup olmadığını göstermektedir. Bu web sitesinde yerel ürünlere ulaşabileceğiniz gibi uluslararası birçok markayı da kontrol edebilirsiniz.
Satın almak istediğiniz şarabın üzerinde V-label yani vegan sertifikası varsa kesin olarak vegandır. Fakat bu etiketi barındırmayan birçok vegan ürün bulunmaktadır. Bir ürünün vegan olup olmadığını öğrenmenin en kesin yollarından biri üreticiye e-mail göndermektir. Yasalar gereği üreticiler bu maillere doğru cevap vermek zorundadır. Bunun yanı sıra etiket kontrolünü de yapmayı unutmamalısınız. Bazı şarapların etiketinde “yumurta albümini” kullanıldığını fark edebilirsiniz.
Vegan Şarap Listesi
Elbette bu yazıyı okurken vegan şarap markalarını merak ediyorsunuz. Ki çok haklısınız. Fakat bu yazıda size vegan şarap markalarını veremiyoruz. Bunun temel nedeni Türkiye’de yer alan reklam yasaları. Herhangi bir markanın adının geçmesi durumunda cezai yaptırımlara başvurulabiliyor. Bu nedenle isim geçirmemiz maalesef mümkün değil.
Vegan şarap markalarını bulabileceğiniz bazı siteler var. Bununla birlikte v-label etiketi olan bazı markalar da bulunuyor. Bu markaları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Fakat vegan şarap markaları genel olarak v-label etiketi kullanmıyor.
Sık Sorulan Sorular
Şarapta Hayvansal Ürün Var Mı?
Tıpkı diğer alkollü içeceklerde olduğu gibi şarapların içeriğinde ve inceletme işlemlerinde kazein, jelatin gibi hayvansal ürünler kullanılabilir. Bu nedenle şarapta hayvansal ürün bulunabilir.
Vegan şarap var mı?
Birçok firma üretim sırasında hayvansal ürün kullanmadığı için vegan şarap üretimi yapmaktadır. Bu nedenle günümüzde sıradan bir markette dahi rahatlıkla vegan şarap bulabilirsiniz.
Şarap neden vegan değildir?
Şarap üretiminde filtreleme yöntemi olarak kimi zaman jelatin, kazein, chitin gibi hayvansal ürünlerin kullanılması, şarapların vegan olmasını engellemektedir.
Vegan şarap hakkında yazmış olduğunuz makale gerçekten çok bilgi ve açıklayıcı olmuş ellerinize emeğinize sağlık 👍
Güncel liste için çok teşekkürler ❤️ bu listeler hayatımızı kolaylaştırıyor. Bunlara ek olarak az önce Kastro Tireli bağınun instagram hesabından sordum, verdikleri cevaba göre hiçbir süreçte hayvansal ürün kullanamıyorlarmis. Sevgiler
Yorumunuz için teşekkür ederiz, Kastro Tireli’yi de listemize ekliyoruz hemen.