Vegan kedi maması nedir ya da kediler vegan mama yer mi gibi sorular, evinde kedi dostu olan veganlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var; kedilerin vegan olmasında temel bir sorun var. Veganlık ancak tercih edilmiş, etik bir karar olabilir. Dolayısıyla kediler vegan olamaz ancak bitkisel beslenebilirler. Buna vegan kedi maması ya da bitkisel kedi maması ismi verebiliriz.
Köpeklerde vegan beslenmek, kedilere göre çok daha kolaydır. Bununla birlikte kedilerde de vegan beslenme, özenli ve dikkatli bir program sayesinde sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir. Hatta günümüzde Türkiye’de bitki tabanlı kedi maması bulmak dahi mümkün hale gelmiştir. Kısa bir süre öncesine kadar ancak yurt dışından kargolanmasıyla satın alınabilecek mamalar, Türkiye’de satışa sunulmaya başlanmıştır.
Bu yazımızda kediler vegan beslenebilir mi sorusunun cevaplarını detaylarıyla ele alacağız. Ancak öncelikle vegan kedi maması nedir, bunu açıklığa kavuşturalım.

Vegan Kedi Maması Nedir?
Vegan kedi maması, içeriğinde hiçbir hayvansal gıda olmayan tamamen bitkisel kaynaklardan elde edilmiş mamaya verilen isimdir.
Vegan ya da bitkisel kedi maması son yıllarda çok daha popüler hale gelmeye başlamıştır. Türkiye’de de bitkisel mama satışı bir süredir devam etmektedir. Hatta ithal edilmesinin yanı sıra son günlerde ülke içinde bitkisel mama üretilmesinin çalışmaları yapılmaktadır.
Kediler biyolojik olarak karnivordur. Bununla birlikte bitkisel olarak da beslenebilirler. Fakat bu konuda ciddi bir özen gösterilmesi gerekir. Tüm besin gereklilikleri titizlikle sağlanmalı, idrar yolu sağlığına dikkat edilmeli ve genel sağlık durumu gözlemlenmelidir. Bu şartların sağlanması durumunda kedileri bitkisel olarak beslemek mümkündür.

Bitkisel Beslenen Kedilerde Nelere Dikkat Edilmeli?
Evinizi bir kediyle paylaşıyorsanız ve onu bitkisel beslemeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Kediler tıpkı diğer memelerde olduğu gibi dokuz esansiyel amino aside ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra arginin ve taurin de kedilerin ihtiyaçları arasındadır. Taurin hayvansal kaynakları besinlerde doğal olarak bulunur. Bununla birlikte sentetik olarak da temin edilebilir. Eğer yeterince taurin almazlarsa kedilerde körlük ve kalp hastalıkları gelişebilir.
Taurin eksikliği sorunun yanı sıra vegan beslenme kedilerde FLUTD adı verilen alt idrar yolu hastalığına neden olabilir. Erkek kedilerin bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. Dişi kediler daha seyrek olarak bu sorunu yaşarlar. Bu sorunun önüne geçmek için bol su temini önemlidir. Bunun için kuru mamaya su ilave etmek gibi çözümler bulunabilir. Ayrıca suyunun daima temiz ve taze olduğundan emin olmalısınız.
Temiz kedi maması kullanımı ister vegan olsun ister navegan kedilerin beslenmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca bitkisel proteinlerin pH’ı daha fazla alkalidir. Bu durum mesane kristali ve taş oluşma riskini artırır. Bu durumlarda kediler idrarlarını yapamazlar. Yaşamlarını tehdit eden bu durum karşısında derhal bir veterinere başvurmak gerekir. Bu sebeple bitkisel beslenmeye geçilmesinin ardından bir ay kadar sonra idrar pH kontrolü yapılmalıdır. Sonrasında ise düzenli olarak kontrollerin yapılması önemlidir.

Kediler Vegan Mama Yer Mi?
Kedi dostunuzu vegan beslemeye karar verdiniz, bitkisel kedi maması da aldınız. Peki, kediler vegan mama yer mi? Öncelikle şunu belirtmek gerekir, muhtemelen bildiğiniz gibi kediler yemeklerinde oldukça seçicidir. Bitkisel kedi mamalarının tatlandırılması için birçok yöntem kullanılsa da, pek çok kedi bu mamaları yemeyi reddetmektedir. Bitkisel kedi mamasına alışması için son derece sabırlı olmalı ve doğru yaklaşımları benimsemelisiniz. Öncelikli olarak vegan mamayı, normalde kullandığınız mamaya az miktarda katarak yedirmeyi denemelisiniz. Bunun ardından kademeli olarak vegan mamayı artırabilirsiniz.
Vegan kedi maması kullanılması durumunda çok dikkat edilmesi gerektiğinden ve ortaya çıkabilecek sorunlardan bahsettik. Tüm bunları bir kenara koyarsak, vegan mama yedirmenin birçok olumlu tarafı da vardır. Vegan mamalar kedilerin genel sağlık durumunda birçok iyileşme sağlayabilir. Ayrıca kürk kalitesinde iyileşme de bir diğer göstergedir. Yine benim ki gibi kümes hayvanı tüketmeye karşı alerjisi olan bir kedi çocuğunuz varsa, vegan mama bu sorunu da ortadan kaldırır. Nitekim birçok insan kedi çocuğunun alerjisi fark dahi edememektedir. Ayrıca bu alerjiler oldukça yaygındır.
Vegan kedi maması konusunda bilimsel çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bitkisel kedi mamasının artıları ve eksilerine dair çok daha geniş kapsamlı çalışma yapılması ihtiyacı vardır. Bununla birlikte bitkisel beslenmenin birçok avantajı bulunduğu da bilinmektedir. Fakat, bir kez daha uyarmak gerekir ki, kedilerin vegan beslenmesi durumunda alması gereken amino asitlere, taurine ve genel sağlık durumlarına çok daha fazla özen göstermek gerekir.
Etçil beslenen bir hayvanı vegan beslemeye çalışmakta etik olarak bir sorun yok mudur? Bana kalırsa bu hayvanları istismar etmektir başka bir şey değil. Ne kadar da kibirlisiniz ayrıca. Ahlaki olarak başka hayvanlar adına böyle kararlar verilebileceğini düşünmeniz en hafif tabirle acınası olabilir. Haysiyetsiz insanların yaşadığı, haysiyetsiz bir toplumda(suç ortaklığından başka bir harcı olmayan bir toplum) kedilerin köpeklerin veganlık tercihini de biz yapalım tabi. Bizim ne düşündüğümüz çok önemli çünkü.
Merhabalar, öncelikle yazıda da vurguladığımız gibi kediler elbette vegan beslenemez. Buna bitkisel beslenme adı vermek daha doğru olacaktır. Bu yazı; bir kararı, doğruyu ya da gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla yazılmadı. Daha çok sizin de bahsettiğiniz tartışmalara katkı sağlaması için yazıldı ve yayınlandı. Tartışmaya, insanlar tarafından yaşam alanı işgal edilen ya da “evcilleştirilen” hayvanlar için başka hayvanları katletmenin ne kadar doğru olduğu penceresinden bakmak mümkün olduğu gibi sizin bakış açınızdan da bakılabilir. Uzun süredir veganlar arasında yapılan bu tartışmaya katkınız için teşekkür ederiz.
veganlar kedi beslemese nasıl olur ? herkes için daha pratik ve etik bir çözüm değil mi ? insanların etik bir karar sonucu alabildiği, zeka, bilinç ve duyumsama gibi farklı kognitif yetiler temelinde gelişebilen veganlık kararının, kıyaslanabilir kognitif becerilere sahip olmayan hayvanlara dayatılması ciddi şekilde sorunlu değil mi ? veganlık, yazının vurguladığı gibi, bir etik davranış biçimi. bir hayvanı doğasında olmayan şekilde vegan beslenmeye zorlamak (“alıştrmak” :)))) hayvana çok ciddi bir psikolojik baskıdan başka nedir ? Yazıda da belirtildiği üzere (sütünü yumurntasını almaktan çok daha ciddi) maddi sağlık sorunları yaşamasına yol açıyor. Sorunun bezelyeye bir takım amino asit katkılar eklemekle hallolacağı yanılsamasını yaratmak etik açıdan kabul edilebilir bir duruş mu ? Kanımca üzücü bir yazı, çok ahlaksız bir tekilf, en önemlisi: bizzat veganlığın ana fikri ile de temelden yüzdeyüz çelişiyor. Kedisini bitkisel beslemeyi düşünen veganlara ömür boyu her gün en sevmedikleri şey her ne ise onu yemelerini içinde eksik kalan maddeleri de katkı olarak toz biçiminde eklemelerini öneririm. Bunu yapacak veganlar, kendileri bir ömür boyu çile çekerken aynı çileyi yine birr ömür boyu hayvan dostmarına da çektirmeyi isteyip istemeyecekleri konusunda daha sağlıklı düşünebilirler sanırım. (kendi adıma: fiiln olmasa da felsefi olarak esnek-omnivorum, yani et yemeyi reddetmemekle beraber nerdeyse hiç yemiyorum, şehirde evcil hayvan beslemeyi etik açıdan ciddi sorunlu buluyorum. kırda yaşasam kedi köpek beslerdim, tereddütsüz et de yedirirdim, hatta kendim de muhtemelen arada et yiyor olurdum.) özetle: sığırları koyunları koruyacğız diye kedi köpeğe işkence etmeyi bırakalım
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Yazımızda, “kediler vegan beslenmelidir” gibi bir yargıyla hareket etmedik. Bu yazıda kedilerin vegan beslenmesinin sağlıkları açısından mümkün olabileceğini ifade ettik. Bu tartışmaların bir süredir var olduğunu biliyoruz. Tartışmaların derinleşmesini ise anlamlı ve faydalı buluyoruz. Nitekim yazının başında kedilerin vegan beslenemeyeceğini, bunun etik bir karar olduğunu doğrusunun adının ancak bitkisel beslenme olabileceğini belirttik. Popüler bir tartışma olması meselesiyle “vegan beslenme” adını verdik. Konuya dair daha derinlemesine bir yazı yazmak isterseniz, yayın politikalarımıza uyduğu sürece yayınlamaktan memnuniyet duyarız.