İklim Aktivisti Nedir? Kimlere İklim Aktivisti Denir?

Ahmet Aksoy

İklim aktivisti nedir

İklim aktivisti; dünyanın dengesini bozan birçok faktöre karşı çıkan, bunu eyleme dönüştüren insanlara verilen isimdir.

Belirli bir coğrafyada belirli bir süre boyunca takip edilebilecek hava koşulları ortalaması iklim olarak adlandırılır. Bu coğrafya dünya gibi geniş bir alan olarak düşünüldüğünde dünyada iklim çok kapsamlı bir yapı kazanmaktadır. Bu bağlantıda dünyanın her bölgesinin kendine has bir iklimi bulunması ve bu iklimlerin birbirini tamamlaması gerekir. Aksi takdirde yaşanabilecek iklim değişikliği karşısında iklim aktivizmi ortaya çıkan sorunlar açısından farkındalık oluşturabilmek için verilen mücadeleyi ifade eder. 

İklim değişikliği, genel bağlamda global çerçevede ortalama sıcaklığın sürekli artması anlamına gelen küresel ısınmayı ve bu durumun dünya iklim sistemleri üzerindeki etkilerini ifade etmektedir. Yaşanan bu değişiklik dünyadaki iklim koşulları üzerindeki uzun vadeli değişiklik olmak ile birlikte özellikle küresel ısınma ve bunu etkileyen fosil yakıtlar, ormansızlaşma, yanlış endüstriler, yanlış tarım, hatalı beslenme ve yanlış hayvancılık gibi birçok faktör yer alır. Peki, iklim aktivisti nedir, kime denir? Bu soruların yanıtlarına geçebiliriz.

İklim aktivisti nedir
İklim aktivisti nedir

İklim Aktivisti Nedir? 

Kelime bazında aktivist bir fikri destekleyen ve bu fikir çerçevesinde eylemler ortaya koyan bireydir. Yine iklim aktivisti ise iklim krizi açısından farkındalık ortaya çıkarmak isteyen, bu konuda hareket ortaya koyan ve mücadele eden kişidir.

Bireysel düşünce açısından her birey bu mücadeleye katılarak kendi düzeyinde ve imkanları ile bir aktivist olarak sorumluluklara sahiptir. Fakat günümüzde popüler kültürün etkisi, beslenme kültürleri ya da yanlış yaşam kültürleri insanların elini taşın altına koymaktan çekinmesine neden olmaktadır. 

Günümüzde dünya genelinde sayısı bilinmeyen düzeyde iklim aktivisti yer aldığı bilinmektedir. Özellikle de gençler yaşadıkları bölgelerde karşılaştıkları iklim değişikliği nedenli problemler sonrası birer aktivist kisvesine bürünmekte ve daha bilinçli hareket etmektedir. Bu çerçevede örnek olarak dünyaca ünlü bir aktivist olan Greta Thunberg, İsveç’te başlattığı “İklim İçin Okul Görevi” gibi hareketler ile dünyaya yayılan bir eylem ortaya koymuş ve çok önemli bir katkı sağlamıştır. 

İklim değişikliği üzerinde bugün sanayi tesisleri, yanlış beslenme kültürlerini destekleyen gıda endüstrileri, yakıt endüstrileri, fosil yakıt kullanan havayolları, karayolları ve enerji tesisleri gibi birçok faktörün etkisi bulunmaktadır. İnsanların halen yüksek oranda vegan beslenme kültürüne geçiş gerçekleştirmemesi de daha fazla çiftlik hayvanı üretilmek zorunda kalmasına neden olurken, iklim değişikliğine de neden olabilmektedir. Bu gibi faktörlere karşı değiştirici, geliştirici ve hatta gereğinde engel olmaya çalışıcı faaliyetler yürüten kişiler iklim aktivisti olarak önemli bir konumda yer almaktadır. 

İklim aktivisti, günümüzde genellikle genç zümreler arasından çıkan ve dünyanın neredeyse her ülkesinde bu yapıda görülen bireylerdir. Çünkü gençler gelecekleri açısından iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı riskleri fark edebilmekte ve ilerleyen zamanda daha iyi bir dünyada yaşamayı istemektedir. Bu hareket 1990’lı yıllarda başlamış olmak ile birlikte birçok önemli çevre örgütü ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi bağlamında organizasyonun iklim tartışmalarına katılması sonrasında başlamıştır.

İklim aktivisti nedir
İklim aktivisti nedir

Kimlere İklim Aktivisti Denir? 

İklim değişikliği ile mücadele etmek isteyen birçok kişi veya grup günümüzde politikacıların, hükümetlerin ve baskıların karşısında zorlu bir mücadele yürütmeye devam etmektedir. Bu çerçevede iklim aktivistleri özellikle dünya liderleri karşısında durmaya çalışarak fosil yakıt bağımlılığını azaltabilmek ve bu noktada baskı yapmak için lobi oluşturmaktan farkındalık yaratmaya kadar birçok taktikten yararlanmaktadır. 

Bir kişiye iklim aktivisti denilebilmesi için mutlak bir şekilde kurulmuş bir oluşuma dahil olması ve bu oluşumun tüm eylemleri içerisinde yer alması gerekmez. Çünkü iklim aktivisti olabilmek için birçok yol bulunmak ile birlikte kişinin özellikle kendini iyi hissettiği şeyi yapması gerekir. Yani elinden gelenin en iyisini yapması ve iklim değişikliğine karşı dünyaya katkı sağlayacak bir adım atması önemlidir. Örneğin; fosil yakıt kullanımından uzaklaşmak, ulaşımda denizyolu ya da demiryolu gibi yöntemleri daha fazla tercih edebilmek, vegan beslenme kültürünü sağlayabilmek ve çocuklara bu kültürü aşılayabilmek tercih edilebilir. 

Günümüzde birçok kişi iklim aktivisti olma adımlarını gerçekten zor görebilmektedir. Çünkü beslenme kültürünü değiştirebilmek ve yaşam kültüründeki pratik şeylerden hızlı bir şekilde vazgeçmek gerçekten hızlı kabul edilebilir bir durum olmamaktadır. Ancak etrafınızda dönen dünyayı dikkatli bir şekilde incelediğinizde ve bu dünyanın iklim değişikliği nedeni ile gelecek nesillere daha kötü bir şekilde aktarılacağını fark ettiğinizde artık taşın altına elinizi koymanız daha kolay bir hale gelebilir. 

İklim aktivisti bulunduğu bölgede bireysel olarak topluluğu etkileyerek hatta şehir veya ulus düzeyinde hareket oluşturarak iklim değişikliği ve etkilerine karşı fayda sağlayabilen kişidir. Bu nedenle öncelikle;

  • Yaşadığımız çevrede örneğin çimlerinizi temizlemek
  • Vegan beslenme kültürüne geçiş gerçekleştirebilmek
  • Araba kullanımını azaltmak
  • Ağaç dikimini arttırmak
  • Daha az ışık kirliliği oluşturmak
  • Yerel yönetimlere katılım sağlamak gibi eylemler gerçekleştirebilirsiniz. 

Yerel yönetimler ile kurduğunuz iletişim sayesinde iklim değişikliğine karşı yapacakları çalışmalarda onlara yardımcı olabilir veya fikirler sunabilirsiniz. Fikirlerinizi çevrenizde bulunan kişiler ile paylaşarak onların da size katılmasını ve bu katılım ile birlikte iklim aktivizmi için çevreye karşı sorumluluklarını öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Birey olarak bu hareketlilik içerisinde yer aldığınız sürece yaşadığınız toplum içerisinde bir iklim aktivisti olarak kabul görme hakkına her zaman sahip olabilirsiniz.

Yorum yapın